tiistai 3. kesäkuuta 2014

Gröna Lund

Meillä oli viikonloppuna mieluisia vieraita, kun neiti M:n Turussa asuva setä 8- ja 10 vuotiaiden tyttöjensä kanssa oli meillä lomailemassa. Viikonloppuun mahtui mm.Tukholman maratonin seuraamista, leffailtaa Disneyn lentsikat elokuvan parissa, Pizza huttia sekä vierailua Teknillisessä museossa ja Grönä lundissa. Itsekkin uskaltauduin laitteisiin  (=riittävän kesy Kvasten vuoristorata ja koko perheelle sopiva Kärlek jokiajelu :D) ensimmäisen kerran varmaan kymmeneen-viiteentoista vuoteen ja hauskaa oli! Kumma juttu muuten, miten sitä lapsena pystyu ajamaan kaikista hurjimmillakin kieputtimilla ja härveleillä mutta nyttemmin perusleikkipuiston minikarusellikin saa aikaan huimausta ja kuvotusta?

Grönä Lund eli tuttavallisemmin Grönan on vuonna 1883 Djurgårdeniin avattu suhteellisen pienikokoinen mutta kuitenkin hyvät laitteet ja palvelut omaava huvipuisto. Grönaniin ja pääsee keskustasta esimerkiksi laivalla, raitiovaunulla tai sinne voi kävellä kaunista Strandvägeniä pitkin. Lähin metropysäkki on Karlaplan. Hurvittelupäivämme oli helatorstai ja ilma aurinkoinen, joten arvata saattaa että porukkaa ja jonoja laitteisiin oli melko runsaasti. Jokaisessa laitteessa olikin digitaalinen näyttö arvioidusta sen hetkisestä jonotusajasta, mutta nämä eivät pitäneet kovin hyvin paikkaansa, vaan jono eteni yleensä nopeammin ja jonotusaikakin oli lyhyempi kuin taulussa ilmoitettu. Rohkeasti siis vaan jonottamaan, vaikka jonotusajaksi taulussa ilmoitettaisiinkin esim. 40 minuuttia, kuten suosituimmissa härveleissä usein näkyi olevan. Alle kolmevuotiaat saivat ajella pienten laitteissa ilmaiseksi, mutta sellaisia vekottimia, joihin näin pieni olisi päässyt yksin ei ollut kuin muutama, joten usein aikuinen joutui kuitenkin tulemaan mukaan ja maksamaan lipun. Neiti M tosin veteli päikkäreitä puolet puistossa viettämästämme ajasta, joten kovin moneen laitteeseen hän ei edes olisi ehtinyt mukaan.

Kukin laite kustansi 1-4 lippua ja yhden lipun hinta oli 20 kruunua, sarjalippuja sai pienellä alennuksella (meidänkin poppoolla taisi kulua kaksi 20 lipun vihkosta!) Myynnissä on myös rannekkeita (310kr), joilla pääsee luonnollisesti ajelemaan kaikilla laitteilla vapaasti. Alue on jaettu kahteen osaan, toisella puolella on perheen pienimmille sopivia laitteita ja suuremmalla puolella sitten kaikki hurjat vuoristoradat ja vapaapudotukset. Puiston ehkä kuuluisin laite, korkealla taivaaalla pyörittävä Eclipse oli osan päivästä suljettu kovan tuulen vuoksi, joten sen testaaminen jäi seuraavaan kertaan (itsehän en siihen ole menossa, mutta herra M kovasti asiaa suunnitteli).

Alueelta löytyy useita ravintoloita, kahviloita, piknikpaikkoja sekä lastenhoitohuoneita ja vessoja ja jopa imetysnurkkaus on järjestetty pienten puolelle! Lapsille voi myös hakea lipunmyyntipisteestä rannekkeet, joihin merkitään vanhemman nimi ja puhelinnumero, eksymistapauksien avuksi. Hinnoista vielä sen verran, että sisäänpääsy on ilmainen alle kuusivuotiaille sekä yli 65 vuotiaille vierailijoille, 7-64 vuotiaat maksavat sisäänpääsystä 110 kruunua. Pääsylippu kannattaa säästää sillä seuraavasta vierailusta heltiääkin 30 prosentin alennus aiempaa maksukuittia näyttämällä! 240 kruunun hintaisella kausikortilla sisäänpääsy on ilmainen koko kesäkauden ajan, kannattava hankinta jos puistossa tulee vierailtua kolme kertaa tai enemmän kesän aikana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätät kommenttia!